Jęczmień młody w proszku BIO (Chiny) 200 g NATURYA

Jęczmień młody w proszku BIO
Młoda 7-dniowa trawa z jęczmienia w proszku BIO.

Zawartość: 100% źdźbła młodego jęczmienia z uprawy ekologicznej

Jęczmień Organiczny

Jęczmień to ziarno zboża. Znaczną część zbiorów jęczmienia wykorzystuje się jako paszę dla zwierząt. Używa się go powszechnie także jako słodu i jest kluczowym składnikiem w produkcji piwa oraz whisky. Jęczmień dwurzędowy ma powszechne zastosowanie w piwie niemieckim i brytyjskim, a jęczmień sześciorzędowy wykorzystują browary amerykańskie. Ziaren jęczmienia używa się też do produkcji napojów bezalkoholowych, np. wody jęczmiennej oraz herbaty mugicha. Kaszy jęczmiennej dodaje się do zup i gulaszy w Europie Wschodniej.

Ostatnimi czasy jęczmień zyskał na popularności jako zdrowa żywność. Działa podobnie do perzu, ale jest bardziej lekkostrawny. Jęczmień posiada wiele korzyści odżywczych i zdrowotnych. W aspekcie odżywczym, młode liście jęczmienia zawierają wszystkie witaminy, minerały, przeciwutleniacze, składniki detoksykujące, białka i enzymy. Poza chlorofilem i wieloma witaminami, minerałami i enzymami, uważa się, że jęczmień zawiera 30 razy więcej witaminy B1 niż mleko, 3,3 razy więcej witaminy C oraz 6,5 razy więcej karotenu niż szpinak, 11 razy więcej wapnia niż mleko krowie, prawie 5 razy więcej żelaza niż szpinak, niemal 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, itd. itp.

Jęczmień zawiera ważny element P4D1, który jak udowodniono jest w stanie naprawiać ludzkie komórki DNA. P4D1 może zapobiegać starzeniu się i obumieraniu komórek. Badania naukowe dowodzą, że sok z jęczmienia może być skuteczniejszy od leków sterydowych, a ma mniejsze spektrum skutków ubocznych. W praktyce, lekarze zgadzają się, że sok z jęczmienia jest pomocnym suplementem diety przy wielu chorobach, w tym artretyzmie, migrenowych bólach głowy, astmie, przemęczeniu oraz zaburzeniach pokarmowych oraz może wspomóc oczyszczanie skóry. Jęczmień uznaje się także za korzystny w przypadku innych chorób, takich jak skrzepy krwi oraz cukrzyca. Według pracy naukowej opublikowanej w Diabetes and Metabolism (Cukrzyca i Metabolizm), regularne spożycie jęczmienia działa korzystnie na zmniejszenie poziomu cholesterolu i ilości wolnych rodników we krwi w cukrzycy II typu.

Wiele osób stwierdziło spadek wagi wskutek regularnego picia soku. Według badań naukowych dzieje się tak dlatego, że pobudza on system enzymów oksydazy cytochromowej, który jest konieczny w metabolizmie komórkowym. Jęczmień zawiera jeszcze inny enzym: nadtlenek dysmutazy (SOD), silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami, które uważa się za główną przyczynę starzenia się i wielu innych chorób.

Istnieją dwa powszechne sposoby spożywania jęczmienia- w postaci soku lub tabletek. Podobnie do perzu w proszku, z jęczmienia w proszku łatwo przygotowuje się sok jęczmienny.

Ciesz się właściwościami jęczmienia

UWAGA!!! Mieszanie proszku z jęczmienia z gorącą wodą powoduje niszczenie wartościowych składników czynnych.

Stosowanie :

Dorośli: 1 łyżeczka na dobę z jedzeniem lub sokiem

Dzieci: wiek 5-15 lat 1 / 2 łyżeczki na dobę z jedzeniem. Dodaj do soku lub dodać do jedzenia po gotowaniu.

Smoothie: dodać do miksera 3 szklanki soku z owoców tropikalnych, 2 łyżeczki proszku z młodego jęczmienia i 1 banan, miksuj ok minuty.