Mąka z jadłoszynu (Mesquite) BIO Peru 300 g NATURYA

Mąka z jadłoszynu

Nieprzetworzony Wegański Posiłek z Dzikiego Jadłoszynu

Jadłoszyn należy do rodziny warzyw strączkowych rosnących w Północnym Meksyku oraz Stanach Zjednoczonych. Drzewa jadłoszynu rosną również na pustyni Chihuahua w Meksyku, na wschód od granicy między kontynentami. Jadłoszyn baziowaty występuje głównie na pustyni Sonora, na zachód od granicy między kontynentami. Inny gatunek jadłoszynu występuje przede wszystkim w północnej części pustyni Sonora, aż do pustyni Mojave.

Młode pędy jadłoszynu mają ostre jak igły ciernie o długości do 75 mm. Pień oraz gałęzie są zdrewniałe, liście parzystopierzaste (liście z dwoma lub więcej nerwami, każdy z dwoma rzędami listków). Jadłoszyn może mieć pień, z którego wyrasta pojedyncza lub wiele gałęzi. Na zimę jadłoszyn zrzuca liście, kwitnie natomiast od wiosny do lata, drobnymi bladozielonymi lub żółtawymi kwiatami podobnymi do naszych bazi- jest to kwiatostan kotkowy- które wabią niezliczone owady zbierające pyłek. Jadłoszyn wytwarza strąki, w których znajdują się twarde, wytrzymałe nasiona, które trzeba naciąć przed kiełkowaniem.

Jadłoszyn to bardzo twarda, dobrze tolerująca suszę roślina, gdyż wytwarza system korzeniowy o dużej rozpiętości i głębokości, na którym żyją bakterie wiążące azot, czyli jeden z najważniejszych pierwiastków potrzebnych do kiełkowania i wzrostu roślin. Wodę ta roślina czerpie z dużej głębokości dzięki długiemu korzeniowi palowemu lub z górnej warstwy ziemi, w zależności od dostępności.

Badania naukowe wykazały, że jadłoszyn korzystnie wpływa na wyrównanie poziomu cukru we krwi, więc jest bezpieczny dla cukrzyków. Dzieje się tak dlatego, ze jego słodycz pochodzi z zawartości fruktozy, która z kolei nie potrzebuje insuliny. Jadłoszyn ma dużą zawartość błonnika, więc strawienie i wchłonięcie go trwa dłużej niż w przypadku wielu innych ziaren. Czas trawienia jadłoszynu wynosi około 4 do 6 godzin, dla porównania czas trawienia pszenicy to 1-2 godziny. Cecha ta zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi, a także uczuciu głodu. Stąd, jadłoszyn jest pożywieniem wspomagającym dietę cukrzycową i zachowującą zdrowy system insulinowy.

Strąki jadłoszynu można suszyć i zemleć na mąkę, która doda słodkiego, orzechowego smaku chlebowi, lub można je wykorzystać do robienia galaretki lub wina. W pieczeniu, mąkę z jadłoszynu miesza się z innymi mąkami- zamień ¼ - ½ filiżanki na każdą filiżankę mąki z innych zbóż lub mąki ryżowej. Jadłoszyn wykorzystuje się do chlebów, naleśników, babeczek, ciast, a nawet herbatników. Jadłoszyn dodaje również smaku stekom, kurczakowi, wieprzowinie i rybom. Można go dodać do smażonych warzyw, jajecznicy, zup, a nawet do lodów.

Składniki odżywcze(100g):

  • białko 16g
  • tłuszcz 3,4g
  • energia 380 kalorii
  • błonnik 36g

Minerały

  • Bar 3,7 mg
  • Bor 3,2 mg
  • Wapń 520 mg
  • Chrom 0,12 mg
  • Kobalt 0,03 mg
  • Miedź 0,8 mg
  • Żelazo 18 mg
  • Magnez 140 mg
  • Mangan 2,3 mg
  • Molibden 0,05 mg
  • Fosfor 215 mg
  • Potas 1712 mg
  • Sód 12 mg
  • Siarka 222 mg
  • Cynk 3,0 mg